Je werk ontwerpen

met Geen reacties

Ontwerpen kan iedereen. Als kind waren we creatief en gingen op avontuur. Al kruipend ontdekten we de wereld om ons heen. Spelenderwijs leren was en is nog steeds effectief en leuk. Als volwassene zijn we gestopt ons te verwonderen. Maar het mag weer. Ga ook je werk ontwerpen voor meer plezier en prestaties! Lees verder hoe.

Vraagstukken in organisaties – zoals werkdruk, RSI en burn-out – worden complexer. Om die op te lossen is vaker maatwerk nodig. Door mensen te leren hoe zij zelf actief en gestructureerd kunnen ontwerpen, kunnen werkgever en werknemer samen werkoplossingen creëren op (eigen) menselijke maat. Zo komt er weer structuur in het werk en meer rust op de werkvloer. Zo krijgen werkgevers niet alleen productieve, maar ook autonome en betrokken werknemers. Efficiency kan zo samengaan met effectiviteit.

Voor mij is ‘je werk ontwerpen’ dagelijkse realiteit. Ik ga actief en bewust om met het ordenen en inrichten van mijn werk. Als ergonoom ben ik bekend met mijn menselijke beperkingen. Daarom gebruik ik slimme tools die overbelasting bij langdurig beeldschermwerk voorkomen. Ik zoek manieren om niet alles op de computer te hoeven doen. Ik doe regelmatig oefeningen en ga handig om met pauzes en afwisseling in taken. Ook werk ik samen met collega’s voor feedback en ter aanvulling.

Bij bedrijven verbaas ik me over de eenvormigheid van oplossingen. Bijna iedereen maakt gebruik van hetzelfde type flexibele werkplek, krijgt hetzelfde vitaliteitsprogramma aangeboden en werkt met dezelfde apparatuur. Voor het gebruik – wat je er precies mee kunt en aan hebt – is veel minder aandacht.

Werkgevers en werknemers zijn allebei druk met eigen uitdagingen en problemen. Veel werkgevers bezuinigen, onder meer op kantoorfaciliteiten. Werknemers zijn minder op kantoor en hun werkstijlen worden diverser. De uitdagingen worden groter, maar het onderlinge contact lijkt juist te verminderen. Dat klinkt niet als een gezonde en effectieve samenwerking. Waar is de inspiratie?

Mijn suggestie: ga je werk ontwerpen. Ga weer met elkaar in gesprek over het dagelijkse werk. Hoe doe jij het? Kan het ook anders? Wees creatief, probeer eens wat anders. Zo wordt werk weer leuk en inspirerend. Je gaat slimmer werken op eigen menselijke maat en dat levert ook nog eens tijd, geld en energie op.

Denk onder de kerstboom nog eens aan je werk, maar dan met de ogen van jezelf als kind. Wat doe je de hele dag? Waarom? Hoe? Wil je feedback? Mail dan uw taken naar mail@workstyles.nl. Deze input is tevens welkom voor columns in 2014 over het (her-)ontwerpen van dagelijkse werkzaamheden.

Laat een reactie achter