De dag dat ik mijn vulpen vond

met Geen reacties

Schrijven zijn we de afgelopen decennia steeds meer gaan doen op de computer. Het vrolijke getik van hamertjes op papier maakte plaats voor ingetogen typen op steeds plattere toetsenborden en voor duimen op smartphones. Maar is het ook altijd de beste oplossing?

Afgelopen week was ik niet tevreden over mijn schrijfprestaties. Mijn typen leek mij weg te leiden van mijn creatieve gedachten. Ik vroeg mij af: Hoe kom ik tot beter resultaat? Ik besloot eens wat anders te gaan proberen en vond twee uitgedroogde vulpennen terug achter in een la.

De vulpennen maakte ik schoon. De ene vulde mijn man met zijn inkt, de andere deed het weer met een teruggevonden inktpatroon. Ik kocht een schrijfblok en schreef de hele ochtend door, zo’n twintig pagina’s achter elkaar. De gedachten in mijn hoofd volgden elkaar soepel op en de woorden vloeiden op mijn papier. Wat een genot! Een kleine tafel had ik voor het raam gezet in het licht; ik kijk regelmatig op en naar buiten, naar het groen, de schoolkinderen.

Wat werkt nu eigenlijk beter voor mij, vraag ik me af: Typen op een modern toetsenbord. Of ben ik soms productiever met een vulpen? Voor mij is het duidelijk. De vulpen blijft prominent op mijn bureau. Ik gebruik nu beide op de meest voor mij effectieve manier. Ik pak de vulpen als ik wil schrijven en intensief denken tegelijk. Achter mijn beeldscherm werk ik de tekst vervolgens uit.

Hetzelfde soort van tegenstrijdigheid of verwarring zie ik ook bij invoering van Het Nieuwe Werken. Velen nemen aan, dat mensen vanzelf productief zijn als ze de beschikking hebben over de nieuwste spullen. Bijvoorbeeld een goede flexplek, of de nieuwste smartphone, of de lichtste tablet of de meest veelzijdige computer. Maar is dat wel zo?

Tips. Wees productiever door na te denken over de essentie van je taak. Wat wil je eigenlijk bereiken? Zoek vervolgens het beste gereedschap om die ene taak beter te doen. Neem de tijd om wat te experimenteren. Gebruik je tool vervolgens met aandacht voor het beste resultaat.

Terug naar mijn vulpen, die mij helpt in mijn creatieve schrijfproces. Ik denk terug aan mijn opleiding en ervaring als industrieel ontwerper. Ook ontwerpers grijpen nog steeds – vooral in het begin van een project – graag naar potlood en papier. De PC met de mooiste visualisaties komt er pas later aan te pas. In de NRC las ik vorige week een bericht van een onderzoek; studenten die schreven tijdens colleges hadden ruim twee keer zoveel onthouden als de studenten die de colleges intypten op hun laptop. Tja. Mijn droom: een tablet, zo dun en ruw als papier. Daar kan ik dan lekker op schrijven met mijn vulpen. Vervolgens zou ik de analoge tekst dan automatisch laten digitaliseren en versturen naar mijn computer.

Waar is jouw vulpen? Gebruik je hem? Ik ben benieuwd naar je ervaringen!

Laat een reactie achter